Wat is onze werkwijze /

Dog Rescue/

werkwijze /

 

Welkom


Welkom op de site van onze stichting!

Stichting Bigboy’s richtlijnen

In principe biedt Bigboy hulp bij het herplaatsen van honden aan, In sommige gevallen noodopvang.

Om in aanmerking te komen voor herplaatsing of noodopvang moet de hond hier wel geschikt voor zijn, bijvoorbeeld honden die agressief zijn naar kinderen en jan en alleman en eigenlijk alles wat beweegt worden niet ge-herplaatst, en ook voor honden met bijvoorbeeld zware angsten, stoornissen, en in sommige gevallen medische problemen is de stichting niet altijd de juiste aanspreekpartner, uiteraard kan men wel altijd advies krijgen.

Om te bepalen of de hond kan worden herplaatst wordt er intern overlegd en zal er evt. een huisbezoek plaatsvinden om de hond te zien/beoordelen en een aantal vragen (lijstje) door te nemen. Indien alles in orde is wordt er een afstandsverklaring getekend, waarna de hond eigendom wordt van de stichting . Er worden wel afstandskosten in rekening gebracht om te voorkomen dat iedereen te pas en te onpas zijn hond maar etaleert en om het risico te dekken dat men er na een hoop werk en eventuele onkosten vanaf ziet, men kan het natuurlijk ook zien als een bijdrage aan een goed doel dat ook zijn onkosten heeft. Ook een voorwaarde tot opname voor herplaatsing is dat de hond in orde moet zijn met zijn vaccinaties, dit wordt gecontroleerd tijdens het huisbezoek.

De afstandsverklaring dient overigens niet als middel om de hond van de eigenaar te ontfutselen maar dient zuiver en alleen als juridisch handvat voor eventuele calamiteiten na adoptie. Zonder deze verklaring kunnen wij legaal niets betekenen indien er, op wat voor manier dan ook, (adoptie)contractbreuk wordt gepleegd en de hond bijvoorbeeld in extreme gevallen teruggehaald moet worden en hieraan niet wordt meegewerkt.

Vervolgens gaat Bigboy aan de slag om een geschikt thuis voor de hond te vinden, d.m.v. de verstrekte gegevens, bemiddeling en door adverteren op de pagina’s van Bigboy en andere soms ras gespecialiseerde of algemene pagina’s.

Gedurende deze tijd verblijft de hond in principe bij de eigenaar, echter in sommige noodsituaties waar bijvoorbeeld dierenbescherming of politie aan te pas komt of als de situatie thuis echt niet meer houdbaar is kan er gekeken worden of de hond in een van de noodopvanggezinnen/gastgezinnen geplaatst kan worden tot er een geschikte adoptant gevonden is. Er wordt evenwel geprobeerd dit te voorkomen, omdat deze gezinnen niet voor het oprapen liggen en het liefst gezien wordt dat de hond door eigenaar overgedragen wordt aan de adoptant en de eigenaar daar een goed gevoel aan overhoud.

Als er een geschikte adoptant gevonden is zal deze aan de eigenaar worden voorgesteld en indien die het er mee eens is (het goed klinkt en voelt) zal er een kennismaking worden gepland. Als deze ook goed is verlopen gaat de adoptant in principe naar huis om er nog een nachtje over te slapen. Wanneer de adoptant besluit om door te gaan zal er een huisbezoek door iemand van Bigboy plaatsvinden bij de adoptant thuis om geschiktheid van de adoptant en omgeving te bepalen, vervolgens zal deze een contract moeten tekenen met een aantal voorwaarden waar adoptant zich aan dient te houden, waarna deze de hond op kan halen.

Er geldt evenwel de verplichting om de hond terug te nemen binnen 3 weken mocht het spaak lopen bij het nieuwe gezin, waarna de stichting een andere adoptant zal zoeken. Na deze 3 week is het in principe niet meer de verantwoordelijkheid van de eigenaar maar van de stichting, in de praktijk zal er meestal wel overleg gevraagd worden.

Voor de adoptanten geld een hogere variërende vergoeding, gerelateerd aan een aantal zaken, om te voorkomen dat mensen niet bezinnen eer ze beginnen en de hond niet in verkeerde handen valt. Sowieso behoudt Bigboy zich het recht voor om nacontroles uit te voeren en blijft de hond na adoptie volgens contract nog een jaar eigendom van de stichting.

Ook wordt in principe de adoptant verplicht de hond te laten castreren/steriliseren tenzij na overleg anders wordt bepaald. Bijvoorbeeld om leeftijds, gedrags, of gezondheidsredenen kan er van deze verplichting worden afgezien.

Dit zijn de algemene richtlijnen die Bigboy hanteert, wij zijn echter flexibel en begrijpen dat nood wet breekt en elk geval kunnen wij daarom in overleg ook op een andere manier benaderen, of dat nu uit financieel oogpunt, mobiliteit, of om wat voor reden dan ook is.